Webbplats

För att få en webbplats att fungera behövs ett unikt namn på Internet, sedan en dator som webbplatsen finns på och ett program att skapa/ändra webbplatsen med.

Först ett eget namn, kallat domännamn, Renbergsvattnets hembygdsförening har köpt och ”äger” namnet renbergsvattnet.se. Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn, samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Renbergsvattnet.se är registrerat hos Internetstiftelsen. I dag finns över 1,8 miljoner registrerade .se-domäner.

Sen måste man ha webbplatsen på en dator (kallas server) som är ansluten till internet och tillgänglig dygnet runt. Lättast är att hyra in sig på ett webbhotell. Hembygdsföreningen har sin webbplats hos BLITS blits.nu .

Till sist behöver man ett program att skapa/ändra webbplatsen med, vi har valt WordPress. Programmet ligger på samma dator som webbplatsen, med rätt användarnamn och lösenord kan man logga in och förändra sidorna på webbplatsen från en dator som är ansluten till internet.

Språkrådet rekommenderar i första hand webbplats som benämning på en samling av webbsidor. Den webbsida som tjänar som ingång till de andra kan då kallas ingångssida.
Ordet hemsida verkar trevligt, men det har kommit att betyda lite vad som helst. Vissa säger hemsida om den sida som webbläsaren först går in på när man startar den (och som vanligtvis kallas startsida), andra om ingångssida, och åter andra om hela webbplatsen. Därför rekommenderar språkrådet de entydiga webbplats, webbsida och ingångssida i stället, så att man kan hålla isär de olika sakerna.

Om domännamn

Nationella toppdomänerna
Domännamn är det du skriver in i din webbläsare för att komma till den webbsidan du vill besöka, till exempel www.renbergsvattnet.se Bokstäverna efter sista punkten i ett domännamn kallas för toppdomän. Om ett domännamn slutar på .se betyder det att det ligger under den svenska landstoppdomänen .se. Varje land har en toppdomän, till exempel har Norge .no och Danmark .dk. .nu är en landstoppdomän för ön Niue i Stilla havet.

Generiska toppdomäner
Det finns också generella toppdomäner som inte är kopplade till ett land utan gäller för hela världen. De signalerar istället vilken typ av verksamhet det rör sig om. De vanligaste globala toppdomänerna är .com (kommersiella), .net (nätverk) och .org (organisationer). De kallas för generiska toppdomäner.