Vilhelmsbo runt och Magdastigen

Vihelmsbo runt är ca 3,8 km lätt vandring

Vilhelmsbo runt
Magdastigen

Vilhelmsbo och Magdastigen

Vilhelmsbo. Tjärnli-Ante, som egentligen hette Anders Vilhelm Wiklund och hans söner fick betalt av Kronan för att bryta upp mark och ny väg från Tjärnberget till Vilhelmsbo. Tjärnli-Ante var gift med Augusta, 1919 dog han i spanska sjukan kort innan de skulle till sitt nya hem i Vilhelmsbo.

Mor Augusta, dottern Hilda och sonen John flyttade, platsen fick namnet Vilhelmsbo. Första vintern innan bostadshuset var klart bodde de i ladugården. John träffade sin hustru Magda på sjukhemmet där Magda hade sin mor och John sin faster. Han var omkring 50 år när de gifte sig. De hade inga barn. John tillverkade kvastar som Magda gick runt i byn och sålde för 50 öre kvasten. Magda ledde ofta symöten ibland tog hon med vevgrammofon och spelade för mötesdeltagarna. De bodde i Vilhelmsbo till 1960 då John och Magda flyttade till Renbergsvattnet. År 1965 revs huset och flyttades till Skäran vid havet.

Magdastigen går från Vilhelmsbo fram till Sockenvägen och är ca 1 kilometer lång. Magda vandrade ofta stigen när hon skulle åka med Lindmarksbussen till Burträsk (Gammbyn) eftersom det var en genväg fram till vägen.