Herminastigen

Ca 1 km. Stigen böjar vid träsket och går till lägderna vid Lappbäcken.
Om man kommer med båt finns en enkel brygga vid stranden.

Verkligheten bakom Herminastigen

Wiklundarna i Liden, N. Renbergsvattnet hade sina odlade skiften på ömse sidor om Lappbäcken. De hette Anders och Beda Wiklund och Janne och Hermina Wiklund. De hade gemensam fäbodkåk på södra sidan av Lappbäcken. De hade korna där på bete efter slåttern inpå hösten så länge bete fanns. För att mjölka korna morgon och kväll rodde de över sjön till södra stranden av träsket, gick sedan genom skogen på en väl upptrampad stig fram till lägderna. Stigen har fått namnet Herminastigen.

Hermina f. Johansson i Ljusvattnet, kom som piga till Janne Wiklunds. Hon hade en dotter, som hette Anne Marie. Janne och Hermina gifte sig 1928 och fick två barn Maj-Britt f. 1930 och Axel f. 1935
Hermina hade arbetsglädje och arbetsförmåga av stora mått. Mjölken bar hon hem i två hämtare morgon och kväll hängande i ett träok över axlara.

Hermina var född 1903 och dog 1991. Hon blev 87 år gammal.

Stigen har varit igenväxt i många år men är nu åter vandringsbar tack var Kjell Wallmark och bröderna Lage och Lars Nilsson som röjt och städat stigen.

Renbergsvattnet i juni 2020

Foto Sture Renström

Bilden tagen på 1940-talet före självavläggarens och självbindarens tid. Här har man använt vanlig slåttermaskin kompletterad med utrustning så att hästkusken kunde samla kornet i lämpliga kärvar och med specialgjord räfsa lägga av kärvarna i lämpliga storlekar.