Hemsida

För att få en hemsida på internet att fungera behövs ett namn, en dator som hemsidan finns på och ett program att skapa hemsidan med.

 1. Först ett eget namn, kallat domännamn, Renbergsvattnets hembygdsförening har köpt och ”äger” namnet renbergsvattnet.se.
  Internetstiftelsen i Sverige (IIS) ansvarar för internets svenska toppdomän .se med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift. Renbergsvattnet. se är registrerat hos IIS. I dag finns över 1,5 miljoner registrerade .se-domäner.
  .
 2. Sen måste man ha hemsidan på en dator (kallas server) som är ansluten till internet och tillgänglig dygnet runt. Lättast är att hyra in sig på ett webbhotell. Hembygdsföreningen har sin hemsida hos BLITS blits.nu .
  .
 3. Till sist behöver man ett program att skapa hemsidan med, vi har valt WordPress. Programmet ligger på samma dator som hemsidan, med rätt användarnamn och lösenord kan man logga in och förändra hemsidan från en dator som är ansluten till internet.

Om domännamn

 1. Nationella toppdomänerna
  Domännamn är det du skriver in i din webbläsare för att komma till den webbsidan du vill besöka, till exempel www.renbergsvattnet.se
  Bokstäverna efter sista punkten i ett domännamn kallas för toppdomän. Om ett domännamn slutar på .se betyder det att det ligger under den svenska landstoppdomänen .se. Varje land har en toppdomän, till exempel har Norge .no och Danmark .dk.   .nu är en landstoppdomän för ön Niue i Stilla havet.
  .
 2. Generiska toppdomäner
  Det finns också generella toppdomäner som inte är kopplade till ett land utan gäller för hela världen. De signalerar istället vilken typ av verksamhet det rör sig om. De vanligaste globala toppdomänerna är com (kommersiella), .net (nätverk) och .org (organisationer). De kallas för generiska toppdomäner.